­

NOVA 1-minuut Filmfestival

rik kapoen cropped

Rik Kapoen (voorzitter)

Sinds 2009 ben ik lid van juryteams om films te beoordelen. Eerst op clubniveau bij ZH’12 en later als NOVA geaccordeerde. Regelmatig stel ik me de vraag hoe het komt dat ik hier energie van krijg en er zoveel tijd aan besteed. Het antwoord ligt niet ver weg, want door juryrapporten die ik zelf ontving ben ik zelf beter gaan filmen. Zoals mijn eerste documentaire op het NOVA festival. Deze ging over microkrediet waar koningin Máxima ambassadeur van is. Maar ook bij o.a. de speelfilm DE CIRKEL en de documentaire MOND HOUDEN die samen met anderen werd gemaakt. De laatste film ontving een SUPER NOVA.

Het besef dat anderen tijd en energie staken in mijn hobby brengt me ertoe om het jureren als mogelijkheid te zien filmmakers te complimenteren voor hun gemaakte keuzes en tips te geven. Dus iets teruggeven voor wat ik zelf ontving.

foto Frans

Frans Boymans

Woonachtig in Zwijndrecht en vanaf 1997 lid van Film- en Videoclub Cine’67.

Mijn hobby’s waren er toen een heleboel: Windsurfen, Roller-skaten, Snowboarden, Reizen, Filmen en Fietsen.

De laatste drie zijn er nu nog van overgebleven. Na jaren deelname aan clubwedstrijden heb ik mij aangemeld bij een jurycursus om uit te vinden wat de criteria zijn voor het jureren van een film. Regelmatig waren mijn films op het regiofestival te zien, eenmaal zelfs op het Novafestival in 2015. Na een aantal jaren op clubniveau gejureerd te hebben kwam een paar jaar geleden de vraag naar Nova juryleden, heb mij hiervoor aangemeld en ben nu geaccordeerd jurylid.

BenTeeninga

Ben Teeninga

Ben Teeninga was 23 jaar toen hij, pas vader geworden, een super 8-camera kocht. De mooiste uitdaging vond hij het lipsynchroon laten lopen van bandrecorder en filmprojector. Er waren daarvoor wel systemen in de handel, maar die waren toen onbetaalbaar voor een jong gezin. Daarom ontwierp en bouwde hij een eigen elektronisch synchronisatiesysteem. Buren, vrienden, familie en collega's waren enthousiast, maar Ben wilde zich beslist niet aansluiten bij een filmclub. Uiteindelijk kreeg een collega hem tóch zover dat hij in 1977 lid werd van de Noordwijkse Filmclub. Daarna is het niet meer goed gekomen: hij is voorzitter van de Noordwijkse Film- en Videoclub, beheert de filmotheek van de NOVA en is al vele jaren NOVA-jurylid.

 

­